"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


Den pro školu

Jistě mi dáte za pravdu, že nejlepším způsobem, jak mohou učitelé motivovat své studenty, je přivést jim do hodiny odborníka z praxe. Historik se představí v dějepisu, účetní či manažer v ekonomii či matematice a psycholog v semináři psychologie. I tak si mohou žáci rozšířit obzory v daném oboru. A právě projekt s názvem Den pro školu díky nadaci České spořitelny a pod záštitou MŠMT nabízí takové propojení učitelů a odborníků z praxe formou workshopů, přednášek či přímo návštěvy odborného pracoviště. I my jsme tedy na hodinách semináře z psychologie využili této jedinečné nabídky a do našich hodin jsme pozvali hned dva odborníky – PhDr. Vladimíra Marčeka, klinického psychologa a psychoterapeuta z Brna, a Lenku Krajhanzlovou, profesionální koučku z České spořitelny v Pardubicích.

První program s Dr. Marčekem hodnotí Ema Hubáčková z 3. A:

„Dne 18. října 2022 jsme se v rámci programu Den pro školu zúčastnili online přednášky na téma Psychické zdraví. Pan doktor Vladimír Marček, který nám přednášel, vyprávěl o své vlastní klinické praxi a celkově o psychickém zdraví v dnešní době. Upozornil nás na nebezpečí psychických potíží a uvedl, v jaké míře se tyto problémy vyskytují. Sami jsme se mohli zeptat na různé otázky a rozhodně jsme získali mnoho zajímavých informací z tohoto oboru. Také jsme se dozvěděli, co obnáší studium psychologie a následně i samotná práce, která není vůbec jednoduchá. Přednáška se nám všem moc líbila. Budeme se těšit na další setkání".

Lucie Cibereová z třídy 7. C zase představila druhé setkání:

"Dne 20. 12. 2022 se studenti tříd 7. C a 3. A zúčastnili předvánočního workshopu v rámci zvoleného semináře. V průběhu téměř dvouhodinové akce měli možnost nahlédnout hlouběji do podstaty koučingu. Programem je provázela dobrovolnice z organizace Den pro školu, paní Lenka Krajhanzlová, jež má dlouholetou praxi a momentálně působí jako koučka a poradkyně na pardubické pobočce České spořitelny. Osvětlila studentům detaily a cíle své pracovní pozice a posléze odkryla některé problémy, s nimiž se její klienti potýkají. Vysvětlila také, jaké je to pracovat s kolektivem či s vysoce postavenými manažery. Dále zodpověděla nespočet zajímavých a mnohdy záludných dotazů a došlo mimo jiné na psychologické hry zaměřené na naše nitro a sebepoznání.

Událost to byla velmi zajímavá a myslím si, že ji seminaristé dostatečně ocenili a že se mnohé naučili. Nakonec ještě paní koučka dostala anonymní, a dokonce také přímou zpětnou vazbu v podobě diskuze a dotazníku. Všichni seminaristé se jistě těší na další podobné akce!"

03.01.2023 / Mgr. Eva Pýchová
zpětarchiv
 
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima