"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


Den v kůži pravěkého člověka

Ve středu 2. 11. 2022 strávila třída 1. C z Gymnázia Dr. Emila Holuba v Holicích dušičkový den výletem. Ve vesnici Všestary nedaleko Hradce Králové se na chvíli ocitli zpátky v pravěku.

V místním archeoparku měli nejprve možnost si uvnitř objektu v kinosálu prohlédnout různé pravěké nástroje, od těch nejprimitivnějších až po skvěle obranné štíty vznikající v době římské. Dozvěděli se něco o jejich výrobě a také o používání těchto předmětů v běžném životě našich předků. Následně se přemístili do několika propojených místností s expozicemi pravěkých nálezů, rekonstrukcí obydlí atd. Na tomto místě děti nejvíc zaujala maketa pravěké přírody, včetně miniaturních figurek.

Nejdelší čas trávili venku ve sluncem zalité pravěké vesnici, která byla vytvořena z týchž materiálů a stejnými způsoby, jaké měli k dispozici naši nejstarší předci. Naši žáci si nejprve vyzkoušeli hod oštěpem, který měl dokázat, zda by si byli schopni ulovit jídlo a přežít. To byl ale jen začátek, následovala řada dalších zajímavých činností, které děti velmi bavily.

Komentáře žáků: „Měli tam hezké ukázky dřevěných domů a pecí." „Líbilo se mi zahradničení." „Nejvíce se mi líbilo, jak byl pán srandovní a jak jsme si mohli vyzkoušet různé práce venku." „Líbilo se mi, jak pán hezky prezentoval a vyprávěl." „Nejvíce se mi líbilo, jak jsme si zkoušeli věci dělat tak, jak lidi v pravěku, např. orat pole, sekat dříví..." „Nejvíce se mi líbilo, když jsme si mohli vyzkoušet okopat políčko, mlít mouku a ostatní ruční práce." „Líbil se mi ten pan průvodce, byl vtipný a dobře se poslouchal, dobře vysvětloval."

Zpátky domů jsme tak všichni odjížděli plní nezaměnitelných dojmů, ale taky s pocitem pochopení, o kolik lehčí život dnes vlastně máme...

13.11.2022 / Mgr. Šarlota Uhrinová
zpětarchiv
 
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima