"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


TAPAS ONLINE

I v této nelehké době, kdy se nemůžeme setkávat ve škole, proběhla tradiční hodina španělštiny na téma IR DE TAPAS, avšak zcela netradičně, online... Žáci 4. C se přípravy na hodinu nebáli a smažili, vařili a tvořili svá tapas. Rozšířili si tak nejen novou slovní zásobu, ale i své kulinářské umění, a to offline. A abychom se podělili o zážitek zcela výjimečné hodiny, přikládáme recept na španělskou bramborovou tortillu, která třeba bude inspirací a zpestřením rodinám na home office. !Buen apetit!

Na španělskou bramborovou tortillu budete potřebovat: 800 g brambor, 1 cibuli, 150 ml olivového oleje, 5 vajec, 2 lžičky soli.

Postup: Krok 1: Oloupejte brambory, omyjte je a dobře osušte. Do velké těžké pánve s vyšším okrajem vlijte olivový olej a rozehřejte ho na střední teplotu.

Krok 2: Zatímco se olej zahřívá, nakrájejte brambory na plátky silné cca tři milimetry. Znovu je lehce osušte čistou utěrkou, opatrně vložte do oleje a osolte. Zmírněte plamen a brambory opékejte asi 15 minut, občas je v pánvi promíchejte a otočte.

Krok 3: Oloupejte cibuli a nakrájejte na půlkolečka. Asi po 15–20 minutách, až začnou brambory zlátnout, přidejte cibuli a opečte ji – bude stačit přibližně pět minut a brambory i cibule budou zlatavé.

Krok 4: Brambory i cibuli sceďte a nechte okapat, olej zachyťte. Ve velké míse prošlehejte vejce se solí, vložte okapané brambory a nechte chvíli v klidu odstát.

Krok 5: Do pánve vraťte asi jednu dvě lžíce oleje a rozehřejte na střední teplotu. Přidejte brambory s vejci, povrch urovnejte a pomalu smažte asi 10 minut. Omeleta se začne uvolňovat od stěn pánve, zlátnout na okraji a i povrch lehce zpevní.

Krok 6: Pošlete děti a zvířata z kuchyně pryč a sesbírejte odvahu, přichází nejtěžší chvíle. Přiklopte pánev velkým talířem a rychle ji obraťte. Z talíře nechte tortillu sklouznout zpátky do pánve vrchní stranou dospod a ještě krátce dopečte, bude stačit pár minut. Podávejte teplou se zeleným salátem jako lehkou večeři nebo vlažnou a nakrájenou na trojúhelníčky jako součást pohoštění.

25.03.2021 / Mgr. Linda Nováková Schättingerová
zpětarchiv
 
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima