"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


Pokládání kamenů zmizelých v Holicích

V pátek 8. září se skupina studentů z našeho gymnázia společně s paní učitelkou Pýchovou zúčastnila slavnostního pokládání kamenů zmizelých. Do Holic osobně dorazil i pan Gunter Demnig, autor Stolpersteinů, který je dokonce osobně umístil mezi dlažební kostky. V pátek byly položeny kameny na čtyřech místech. Nejprve jako pocta rodině Seinerově, která žila ve Zborovské ulici. Následně jsme se společně přemístili na náměstí T. G. Masaryka, kde jsme vzpomněli na rodinu Weinsteinovu. Taktéž jsme byli v Palackého ulici, kde bydleli Glaserovi. Poslední naší zastávkou byla ulice Husova, ve které žila Anna Fialová.

Celým programem nás provedli paní Mgr. Renata Růžičková a pan Mgr. Petr Mücke, oba historici a archiváři ze Státního okresního archivu Pardubice, kteří ve zkratce vzpomněli životní osudy „zmizelých". Byla za ně pronesena modlitba a ke kamenům byly položeny květiny. Akce se osobně účastnil i starosta města pan Ondřej Výborný.

V Holicích máme od tohoto pátku již 22 kamenů zmizelých, avšak dle slov, která v pátek zazněla, budou ještě další kameny přibývat.

Kameny zmizelých jsou mezinárodní projekt, jehož autorem jen Gunter Demnig. Má vzpomínat ty, kteří museli opustit své domovy kvůli nacistické zvůli a velmi často se do nich už nikdy nevrátili... Kameny se většinou umisťují před domovy těchto lidí, přímo před domy, které museli nedobrovolně opustit. Stolpersteinů - kamenů, o které bychom „měli zakopnout", je celkem umístěných více než 100 tisíc.

Závěrem dodejme větu, která zazněla i na začátku tohoto setkání – „Národ, který nezná své dějiny, není národem".

11.09.2023 / Ivan Hlávka 7.C
zpětarchiv
 
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima