"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


Projekt YOUTH 4 IMPACT

V pátek 23. února jsme se po týdnu rozloučili s šesti stážisty, kteří k nám zavítali z Indonésie, Číny, Tchaj-wanu, Jižní Koreje a Turecka v rámci projektu Youth 4 Impact. Jedná se o projekt neziskové studentské organizace AIESEC, která zprostředkovává spolupráci mezi vysokoškolskými studenty z různých zemí světa včetně České republiky.

V průběhu týdne měli žáci jak nižšího, tak vyššího gymnázia možnost vyslechnout si prezentace jednotlivých stážistů o jejich zemi, kultuře, zvycích, nebo se dozvědět o věcech, které je zajímají. Kromě zajímavých informací se někteří studenti také naučili tradiční tance, hry, základní slovíčka a abecedu některých jazyků. Na oplátku hostitelé z řad našich studentů ukázali našim stážistům českou kulturu formou hokejového zápasu nebo české gastronomie.

Pro studenty nižšího gymnázia byl na středu připraven speciální program pod názvem Global Village. Stážisté si připravili stanoviště, na kterých mohli naši studenti ochutnat tradiční čínské, thajské i indonéské speciality, vyzkoušeli si čínskou kaligrafii nebo tradiční indonéské oblečení, zahráli si korejské hry a změřili své síly v páce. Do této akce se zapojila i naše zahraniční AFS studentka z Thajska Anya.

Z reakce studentů nás těší, že se tento projekt velice vydařil. Studenti ocenili možnost dozvědět se nové informace o cizích zemích a jejich kulturách, možnost procvičit si anglický jazyk a získat mezinárodní kontakty. Doufáme, že si stážisté celý týden užili tak jako my a že se do budoucna můžeme těšit na pokračování tohoto projektu.

Citace studentů z anonymních dotazníků:

„Projekt mě zaujal tím, že jsme měli běžnou výuku angličtiny zpestřenou o zajímavé přednášky čistě v angličtině. Přednášky byly autentické a zábavné. Měli jsme možnost nahlédnout do kultury jiných zemí a vyslechnout si zajímavosti od někoho, kdo z té země pochází." (5. C)

„Projekt mě nadchl přízvukem různých národností, poznáním cizí kultury, získáním kontaktů, hezkými místy, která v budoucnu třeba navštívím." (7. C)

„Bylo to úžasné zpestření týdne. Zahraniční studenti byli velmi milí a vstřícní. Dozvěděla jsem se spoustu nových věcí a hezky jsem si procvičila angličtinu." (3. C)

„Rozhodně bych si projekt zopakoval, dalo mi to opravdu hodně velkou chuť cestovat za nimi a vidět vše na vlastní oči." (2. A)

„Líbilo se mi, že nám stážisté řekli a popsali svou zemi ze svého pohledu, takže člověk viděl jejich mentalitu a mohl porovnávat své informace s jejich." (3. A)

„Bylo to předání znalostí, které bych si sama asi nezjišťovala, zábavnou formou. Mohli jsme otevřeně konverzovat, přiučit se a zabavit se." (3. A)

„Projekt byl možností "zdarma" cestovat a poznávat novou kulturu." (8. C)

01.03.2024 / Mgr. Veronika Sevránková
zpětarchiv
 
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima