"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


V Polsku u našich přátel z gymnázia v Kedzierzyn Koźle

V neděli se vrátila skupina studentů z 2. A a 6. C z Polska, kde se v rámci projektu Erasmus+ zúčastnila workshopů a mládežnických aktivit zaměřených na zdravý životní styl, poskytování první pomoci, fitness aktivity a komunikaci v angličtině. Studenti byli velmi vřele přijati do rodin svých polských spolužáků, kteří částečně měli na starost aktivity ve škole i mimo ni.
První den byla pro ně připravena prezentace a praktická lekce jógy, kterou velmi profesionálně v angličtině vedla vyučující tělesné výchovy, následovala výuka několika tanců – též v angličtině – a pak se studenti v angličtině dozvěděli, jak se dá zachránit lidský život. Pak si na několika stanovištích sami zkoušeli na figurínách i sami na sobě praktické úkony pod vedením renomovaného školního záchranářského týmu maturantů, který se pravidelně účastní soutěží ve zdravovědě na celostátní úrovni.

Odpoledne studenti využili ingrediencí, které si předem vezli z Česka, aby se zúčastnili workshopu Příprava zdravých jídel. Jeden český tým vyráběl české chlebíčky, druhý ovocné tvarohové kalíšky. Polský tým chlapců vyhrál se svým řeckým salátem a ovocnými šašliky první cenu, naše ovocné kalíšky byly druhé, chlebíčky třetí a polská děvčata byla odměněna čtvrtou cenou za ovocný salát.
Druhý den probíhal ve škole den otevřených dveří – několikrát byla lekce aerobiku, stánek s odbornými masážemi, měření body indexu a podobně pro místní i naše studenty a veřejnost. Po skončení lekce si studenti zahráli volejbal a odpoledne navštívili v Katovicích mládežnické centrum, kde si zajezdili na kolečkových bruslích. Počasí akci moc nepřálo, ale přátelská akční atmosféra, která panovala ve škole i v rodinách, a společné trávení volného času bohatě vynahradilo určité nepohodlí dané chladným a deštivým počasím. Studenti si tak z Polska odvážejí krásné zážitky a inspiraci pro vlastní práci v podobných projektech, ke které polští studenti přistupují s velkou zodpovědností a samostatností a která je vzorem i pro naše nadané studenty. Všichni se už těší, až přivítají naše polské partnery v naší škole v příštím školním roce.

23.04.2024 / Mgr. Zdeňka Raabenstein Schejbalová
zpětarchiv
 
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima