"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


5 jazyků po desáté na GYHOLI

Ve středu 6. 12. 2023 se na naší škole konal 10. Ročník soutěže 5 jazyků na pódiu. Předvést své vystoupení k nám přijelo nakonec na 140 žáků z celkem 18 škol Pardubického a Královéhradeckého kraje z nich k nám své zástupce vyslalo 12 základních škol a 6 gymnázií.

V letošním jubilejním ročníku soutěžili žáci jak ve zpěvu písně s akustickým doprovodem, tak s nahraným karaoke doprovodem, a v mluveném slovu přijely jak skupiny se svým rozhovorem či scénkou, tak jednotlivci se sólovou recitací.

6 odborných porot složených z rodilého mluvčího, učitele příslušného jazyka z jiné školy a kolegyně či kolegy z našeho gymnázia posoudilo na 61 čísel a udělilo 36 cen.

Nejpočetnější zastoupení měla pochopitelně angličtina a nejvíce zpěv s karaoke, v druhých jazycích přijelo nejvíce dětí vystupovat ve francouzštině, ale také v němčině, španělštině i v ruštině. Pro nemoc se sice nedostavili všichni přihlášení, ale ti, co soutěžili, si i se svým pedagogickým doprovodem celý soutěžní den velmi užili. Mohli se dívat na své spoluúčinkující ve všech soutěžních místnostech a inspirovat se vzájemně sólovou i skupinovou interpretací písní, ale i scének a sólových vystoupení v mluveném slově. V atriu školy mohli také shlédnout fotografie ze všech deseti ročníků soutěže a trochu zavzpomínat, mnozí z nich u nás nebyli poprvé. Nejlépe si vedli žáci ZŠ Waldorfská z Pardubic, ale také ZŠ SNP z Hradce Králové, ZŠ Staňkova, ZŠ Studánka, ZŠ J. Ressla z Pardubic, ZŠ Borohrádek, ZŠ Jiráskova Vysoké Mýto, ZŠ Holubova Holice a Gymnázia Vysoké Mýto, Dašická Pardubice, Rychnov nad Kněžnou a další. I naše gymnázium mělo své zástupce, dívky ze 4. C, které v rozhovoru v anglickém jazyce získaly čestné uznání.

Slavnostní vyhlášení probíhalo v dychtivé atmosféře, krásné bylo sledovat zpozornění všech diváků v aule, když promluvili ve svém jazyce všichni rodilí mluvčí, aby krátce zhodnotili soutěž. Každoroční třešničkou na dortu byl závěrečný koncert vítězů podtrhující letošní vysokou úroveň soutěže, který s posledními tóny anglické písně naladil diváky do adventního času.

Poděkování patří všem organizátorům, studentům třídy 3. A a 2. A, kteří zajištovali přípravu a průběh celé soutěže, a také všem sponzorům, kteří finančně i věcně soutěž podpořili.

Byli to: Pardubický kraj, Město Holice, Rodičovské sdružení našeho gymnázia, Van de Velde Packaging Unipap Býšť, BV Elektronik Holice, Britské centrum Pardubice, Oxford Mega Books Hradec Králové, RTV - počítačové systémy Hradec Králové, Cukrárna Valma Holice.

11.12.2023 / Mgr. Zdeňka Raabenstein Schejbalová
zpětarchiv
 
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima