"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


El arte de tapeo

Dne 29. 4. 2019 se na naší škole v rámci zakončení lekce nesoucí se v duchu španělské gastronomie uskutečnila oblíbená a zcela tradičně-netradiční hodina španělského jazyka. Žáci 4.C včetně vyučující přinesli své domácí výrobky tzv. TAPAS - španělské jednohubky. Hovořili o jejich složení, shlédli video, vypracovali tematický list a samozřejmě ochutnávali. Nápady byly rozmanité a nechyběly ingredience v podobě baget, zeleniny, šunky, salámů, ovoce, sýrů i zapečených specialit, včetně sladkých. Poprvé se na stole objevila originální španělská tortilla, kterou nám připravila dvojice Veronik. Všem moc chutnalo! Chybí dodat pár informací: Název „tapas" pochází ze Španělska, kde je tento způsob stravování velice oblíben. Lze říci, že jde o způsob stravování, jež je realizován ve společnosti přátel nebo více osob, kteří spolu sdílejí stůl. A protože jsou Španělé velmi družní, jsou tapas neodmyslitelnou součástí národní kultury. Jelikož jde hlavně o společenskou záležitost, tapas jsou připravovány při rodinných sešlostech a posezeních s přáteli. K tapas patří sklenka dobrého vína, proto si je můžete objednat i ve vinárnách nebo restauracích. Typické jsou i pro nabídku barů a nočních podniků, kam se lidé chodí bavit.

01.04.2019 / Mgr. Linda Nováková Schättingerová
zpětarchiv
 
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima