"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


Lyžařský kurz 1. A a 5. C

V termínu 8.–14. 1. 2024 vyrazilo 44 studentů prvního ročníků SŠ ze tříd 5. C a 1. A na lyžařský kurz, tradičně do hotelu Albert v Pasekách nad Jizerou. Žáci prožili 4 dny lyžování (úterý, středa, pátek a sobota) v přilehlém skiareálu. Lyžařský výcvik jako instruktoři zajišťovali naši pedagogové – Mgr. Půlpánová, Mgr. Nágr, Mgr. Vohralík a Mgr. Nečesaný. Pedagogický dozor prováděl též Mgr. Češík, třídní učitel 5. C.

Počasí nám přálo, v prvních dnech krásně svítilo sluníčko. Sněhové podmínky na začátku sice nebyly úplně ideální, lyžovalo se na technickém sněhu na dvou sjezdovkách, nicméně hlavní je, že se lyžovalo! Terény byly dobře upravené a v průběhu týdne byl skiareál neustále zasněžován, což umožnilo postupně otevírat další sjezdovky. Úroveň lyžařských dovedností žáků byla různorodá, nicméně všichni se snažili a postupně si osvojovali nové dovednosti. V sobotu proběhla závěrečná prověrka toho, co se žáci naučili – dovednostní lyžařská soutěž. V té byli nejúspěšnější z chlapců Viktor Hanč a z dívek Magdaléna Stará (oba 1. A).

Čtvrtek 11. 1. z ostatních dnů vybočoval. K hotelu pro nás přijel autobus a větší část žáků se vydala na výlet do Harrachova, kde navštívili místní sklárny, došli ke skokanským můstkům a prohlédli si přírodovědné muzeum Šindelka. Patnáct odvážlivců se vydalo na běžky, aby pokořili trasy Jizerské magistrály. Z Polubného se šlo chvíli pěšky, ale pak už jsme nasadili lyže a projížděli různorodým terénem směrem na Jizerku. Zde jsme se občerstvili na kultovní Pešákovně a napojili jsme se na skvěle upravenou trasu, kde bylo radost jet. Autobus nás nakonec přiblížil k Pasekám, kde jsme ještě s běžkami museli překonat sjezdovku. Celkem 23 ujetých kilometrů prověřilo síly a odolnost všech zúčastněných.

Večery tradičně patřily poučným přednáškám – o bezpečnosti na svazích, metodice lyžování, historii lyžování a podobně. Nechyběla ani přednáška o činnosti horské služby nebo film Synové hor o tragickém osudu známých českých lyžařů Hanče a Vrbaty. Studenti se bavili také při společenských večerech se zpěvem, hrami, mnozí zdatně využívali ping-pongový stůl a zlatým hřebem byla závěrečná diskotéka, kde nás studenti nadchli svými energickými tanečními kreacemi.

Celkově bychom chtěli vyzdvihnout slušné chování žáků, nemuseli jsme řešit žádné kázeňské prohřešky ani zdravotní komplikace.

 

 

24.01.2024 / Mgr. M. Nágr, Mgr. M. Nečesaný
zpětarchiv
 
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima