"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


Na návštěvě v klubu Toastmasters International v Pardubicích

V pondělí 15. 1. 2024 se skupina studentů 8. C byla podívat na schůzku řečnického klubu v Pardubicích. Klub nadšenců pro zdokonalování svého mluvního projevu před veřejností v angličtině se schází na pravidelných setkáních již 25 let. Je otevřen nejen svým pravidelným členům, ale i hostům, kteří obohatí každé setkání a získají mnoho inspirace pro své řečnické, ale i jazykové dovednosti.

Každá schůzka má přesně daný sofistikovaný program a členové se střídají v moderátorských a řečnických rolích. Ke slovu se během schůzky dostane každý přítomný. Hlavními dvěma body programu kromě jiných částí jsou 2-3 delší řeči 7 nebo 10 minut, připravené některými členy předem podle daného manuálu a pak 4-5 členů pronese své krátké projevy na témata, která dopředu nezná. Na hodině angličtiny byli studenti předem instruováni, jak celá seance probíhá, takže přibližně věděli, co očekávat. Členové klubu přivítali naše studenty s přátelskou vřelostí. V druhé části se i sami zapojili do programu v písemných krátkých evaluacích. Patrik Novák dokonce zvedl hozenou rukavici a odvážně pronesl nepřipravenou řeč na téma Černá a bílá barva, a byl poté vyhodnocen nejlepším řečníkem v nepřipravených řečech.

Když byli studenti vyzváni, aby veřejně vyjádřili své pocity z toho, co viděli, slyšeli a zažili, všichni se shodli na tom, že je to velmi zajímavá zkušenost, že energie a nadšení pro věc, kterou tu s dospělými zažili, je obdivuhodná a že to předčilo jejich očekávání a přidalo inspiraci do budoucna. Členové Toastmasterů zase velmi vyzdvihovali úroveň jejich angličtiny a to, že dělají čest své škole.

18.01.2024 / Mgr. Zdeňka Raabenstein Schejbalová
zpětarchiv
 
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima