"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


Návštěva Českého rozhlasu

Již od podzimu 2023 pět žáků z 3. C pracuje na projektu Paměť národa, který se pomalu blíží „do finiše". Jejich úkolem je zaznamenat osudy významné osobnosti, která prožila svůj život v nedávné minulosti a má o čem vyprávět. Loni si studenti připomněli osudy bývalého ředitele Kulturního domu a později starosty města Holice, obětavého divadelního ochotníka, pana Mgr. Pavla Hladíka. Tentokrát chtějí veřejnosti představit dalšího pamětníka, tedy pamětnici, z našeho města, bývalou učitelku matematiky a dlouholetou ředitelku školy, paní Mgr. Marii Poláčkovou, která jim svěřila svůj životní příběh. Chybět nebude ani vyprávění o tom, „jak to přišlo", že v Holicích stojí naše gymnázium. Loňští studenti na příběh pana Hladíka vytvořili komiks, 3. C si vzala za cíl vytvořit video. A protože to není úkol ani trochu lehký, vydali se do Českého rozhlasu v Hradci Králové za marketingovým specialistou Tomášem Peterkou.

Členové našeho týmu - Honza Šmejda, Anička Skořepová, Elena Pagáčová, Johana Vernerová a Eliška Kohoutková k tomu říkají: „Dne 6. 2. 2024 jsme se s naším pětičlenným týmem vydali do Českého rozhlasu Hradec Králové v rámci projektu Paměť národa. V úterý ráno jsme se tedy společně s naší paní učitelkou Mgr. Evou Pýchovou, která nás má na starosti a s projektem nám pomáhá, vydali autobusem do Hradce Králové. Na místě jsme se setkali ještě s dalším týmem žáků z Horního Jelení. V Českém rozhlase už na nás také čekal letošní garant našeho projektu pan Mgr. Lukáš Peška, koordinátor projektu Příběhy našich sousedů pobočky Paměť národa Východní Čechy, a samozřejmě manažer Tomáš Peterka, který nás na místě přivítal. Na samotném začátku workshopu nám pan Peterka dal zpětnou vazbu na naši práci, kterou jsme doposud za celé pololetí na projektu udělali. Získali jsme spoustu nových informací a tipů, jak naše video vylepšit, popřípadě změnit. V následujících dvou a půl hodinách jsme společně pracovali na přepracování našeho scénáře pro video a na vytvoření takzvaných „spojováků", které nám pomohou děj videa zkrátit a zestručnit. V druhé části dopoledne jsme naše připravené „spojováky" konečně natočili pomocí techniky, která se ve studiu nachází. Nakonec nám pan Peterka ukázal programy, ve kterých se natáčí všechny české filmy, a uložil nám úkoly, co vše máme do příště udělat a vylepšit. Pak jsme se vydali autobusem zpět do školy.

Tento den nám přinesl spoustu nových dovedností a informací. Dozvěděli jsme se, jak použít zlatý řez ve videu, jak napsat scénář a použít programy pro zpracování videí. Ale hlavně jsme celý den mohli vidět, jak to v rozhlase chodí a co práce obnáší."

16.02.2024 / Mgr. Eva Pýchová
zpětarchiv
 
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima