"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


Návštěva EDUbusu

V úterý 26. března byl u venkovního sportoviště gymnázia přistaven fyzikální pojízdný stánek české vzdělávací organizace EDUbus. Této akce, zaměřené na téma přírodních věd, se pod vedením erudovaných fyziků a s doprovodem našich učitelů zúčastnily třídy druhého ročníku vyššího gymnázia, 2. A a 6. C, které tak dostaly možnost seznámit se s několika vymoženostmi moderní vědy a techniky.

Třídy byly rozděleny do tří skupin, kdy si každá po dobu jedné vyučovací hodiny vyzkoušela vybavení z jiného odvětví.

Prvních 20 žáků z 6. C si po boku paní učitelky Valáškové vyzkoušelo práci s jednoduchým příručním mikroskopem, s nímž si na připojeném tabletu mohli prohlédnout různé dostupné materiály pod pozoruhodným zvětšením. Následně jim byl poskytnut i živočišný preparát předpřipravený týmem EDUbusu, na němž si bylo možné prohlédnout i ty nejmenší detaily. Nakonec je čekal i menší kvíz, při němž hádali pozorované objekty mikroskopických snímků pořízených spolužáky.

Další skupina se studenty z obou tříd, jak 6. C, tak 2. A, pod vedením Mgr. Jana Češíka, prováděla několik pokusů za pomoci termokamery. Žáci vytvořili na stůl otisky vlastní dlaně a následně pozorovali, po jak dlouhou dobu vydrží na daném místě teplý stín. Při dalším pokusu pro změnu sledovali skrze kolik listů papíru vygenerované teplo pronikne.

Třetí a poslední část vzdělávacího programu ohodnotila jedna ze zúčastněných studentek, Eliška Zajíčková ze 2.A, následovně: „V doprovodu paní učitelky Koláčkové a pana učitele Nechvíleho se naše třída zúčastnila fyzikálního programu, během kterého jsme si vyzkoušeli sestavit autíčko, které se díky námi sestavenému palivovému článku pohybovalo. Program se nám líbil hlavně proto, že nám pomohl vidět souvislosti a spolu jsme si ho rozhodně užili."

Od všech žáků jsme na edukační program organizace EDUbus obdrželi pouze pozitivní reakce a kladné ohlasy.

08.04.2024 / Beáta Horská 6.C
zpětarchiv
 
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima