"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


Paměť národa - Marie Poláčková

V loňském roce si naši studenti v rámci projektu Paměť národa - Příběhy našich sousedů Holicka - připomněli osudy bývalého ředitele Kulturního domu a pozdějšího starosty města Holice, obětavého divadelního ochotníka, pana Mgr. Pavla Hladíka. Letos se skupina pěti žáků ze třídy 3. C - Honza Šmejda, Anička Skořepová, Elena Pagáčová, Johana Vernerová a Eliška Kohoutková -  rozhodla zpracovat do podoby videonahrávky a krátké prezentace osudy naší bývalé paní ředitelky a dlouholeté vynikající učitelky matematiky a chemie Marie Poláčkové. A že to byly opravdu barvité příběhy!

Paní Poláčková se narodila nedlouho po válce živnostníkům, majitelům restaurace, dnešní Corony v Holicích. S nástupem komunismu rodina, jak bylo tehdy běžné, o majetek přišla, měla ale alespoň štěstí v tom, že v domě mohla zůstat bydlet. Problémy nastaly i později, když chtěla mladá Maruška studovat. Holické gymnázium ukončila se samými výbornými, na studium Přírodovědecké fakulty v Olomouci se však dostala až po odvolání. Na vysoké škole ji zastihl osmašedesátý rok a příjezd vojsk Varšavské smlouvy. Studium s úspěchem dokončila a bylo jí přiděleno místo v Chocni na střední ekonomické škole. Na tomto postu nepůsobila dlouho, neboť v roce 1972 nastoupila na holické gymnázium. V roce 1979 ji pan ředitel Vojtěch povýšil na zástupkyni ředitele a brzy poté se stala ředitelkou školy.

Přichází rok 1989 a s ním vytoužená svoboda. Škola otvírá osmileté studium, ale nastává problém v podobě nevyhovujících prostor v objektu základní školy. Je jasné, že jediným východiskem je výstavba nové školy. První „výkop" na sídlišti Muška se uskuteční v roce 1998 a hned o rok později už se slaví a učí v nové budově! Ale dlouhodobě vyhráno určitě není! Nová škola budí nemalou závist, hrozí sloučení s místní „automobilkou"... Paní Poláčková vzpomíná na krušné chvilky, a když je „dobojováno", přichází nový ředitel a ona ještě krásných osm let učí, jako pracující důchodkyně, své milované předměty!

To vše, a ještě mnohem víc, tato úžasná vitální a stále aktivní dáma vyprávěla současným studentům. Hovořila o době, která vůbec nebyla lehká, o životě, který jí připravil mnohá úskalí, ale byl krásný, naplněný a nezaměnitelný. Dnes se s manželem Pavlem mohou radovat ze dvou úspěšných dětí a také z nadaných a šikovných vnoučat.

Paní Mgr. Poláčkové moc děkujeme za to, že se s námi podělila o svůj příběh, velmi si toho vážíme. Je to především její zásluha, že máme v Holicích svou prestižní střední školu plnou šikovných studentů a studentek. Přejeme naší vážené a milé kolegyni, pro mě bývalé šéfové, hodně zdraví a spokojenosti do mnoha dalších nádherných let!

Závěrečná prezentace letošního projektu Paměť národa - Příběhy našich sousedů Holicka se uskutečnila 21. března 2024 v ZUŠ Karla Malicha. Slavnostní program moderoval vynikající Mgr. Lukáš Peška, koordinátor celého projektu.

Videonahrávka, prezentace a fotografie

08.04.2024 / Mgr. Eva Pýchová
zpětarchiv
 
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima