"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


Setkání s předsedkyní Evropského parlamentu Robertou Metsolou

Díky zapojení našeho gymnázia v projektu Školy – vyslanci Evropského parlamentu ve školním roce 2021/2022 jsme obdrželi od zástupců programu EPAS pozvání na velmi zajímavé setkání. Ve středu 14. 2. se tedy naše dvě studentky Eva Hlaváčková a Nikol Půlpánová (7. C) vypravily do Prahy. Nejednalo se o setkání valentýnského charakteru, jak by se v tento den mohlo zdát, ale o debatu s předsedkyní Evropského parlamentu Robertou Metsolou!
Tato maltská politička, zvolená do své funkce 18. ledna 2022, při své návštěvě ČR zavítala mimo jiné na pražskou Vysokou školu ekonomickou, aby zodpověděla dotazy mladých Čechů. Debata nesla podtitul Rozhodujeme společně: jakou Evropu chceme? Čekala na nás hodina plodné debaty o tématech jako je migrace, klimatická krize a Green Deal, volební právo od 16 let nebo začleňování do evropské multikulturní společnosti.
Z této události si odnášíme nejen rozšíření našeho všeobecného přehledu, ale také zlepšení znalostí v oblasti fungování legislativního procesu EU a v neposlední řadě také jazykové dovednosti. Celé setkání totiž probíhalo v anglickém jazyce, a to včetně následného focení a pokusu paní předsedkyni vysvětlit, co znamená fotit „na výšku". Během setkání jsme se seznámily i s juniorvyslankyní z výherní školy (gymnázium Nad Alejí v Praze), my jsme tenkrát skončili na 2. místě. Také jsme na této akci potkaly absolventku našeho gymnázia, naši kamarádku a současnou studentku VŠE, Veroniku Janegovou.
Následný raut a možnost projít si budovu VŠE byl třešničkou na dortu celého setkání. Velmi děkujeme za tuto příležitost a připomínáme všem konání voleb do Evropského parlamentu 7. a 8. června tohoto roku.

19.02.2024 / Hlaváčková Eva, Půlpánová Nikol (7.C)
zpětarchiv
 
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima