"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


Výukový zájezd do Španělska

 První a druhý školní týden v září ve dnech 2. 9. - 11. 9. 2022 jsme absolvovali již 6. tematicko-výukový zájezd do Španělska do letoviska Blanes, konkrétně do campingu S´Abanell, který se nachází v oblasti Costa del Maresme/Costa Brava. Za 25 hodin jsme najeli přes 1850 km. V letovisku jsme byli ubytováni ve stanech a stravování jsme měli zajištěno formou české polopenze přímo v campu, který jsme měli celý pro sebe. Výběr a kvantita jídla byly dostačující.
Zájezdu se zúčastnilo 48 studentů-španělštinářů napříč téměř všemi ročníky naší školy. Výběr mezi španělštináři přinesl, dle našeho mínění, velký úspěch, protože studenti byli snaživí, učenliví, především projevovali zájem o nabízené výlety s prohlídkou turistických destinací.
Vše, co jsme si na místě naplánovali, se nám podařilo uskutečnit, ba dokonce jsme podnikli cestu pobřežním vyhlídkovým vláčkem do Marimurtry, kde jsme navštívili botanickou zahradu s krásnými výhledy na moře. Zájemci absolvovali i výšlap na pozůstatky hradeb v Blanes. Nechyběla klasická návštěva hlavního města Katalánska-Barcelony s prohlídkou nejvýznamnějších míst /průjezd hlavní avenidou, monument Kryštofa Kolumba, tržnice Boquería, Montjüick - vyhlídka na město, večerní magické fontány/. Také jsme se vydali na výlet lodí do historického městečka Tossa de Mar, místa zapsaného na seznamu UNESCO, s románskými stavbami a opevněním, kde jsme se vykoupali na pláži.
Několikrát jsme navštívili rybářské městečko Blanes za účelem koupání, nákupu suvenýrů či poznávání místní kultury.
Za největší úspěch považujeme každodenní studijní setkání dle daných témat, kdy žáci pracovali a studovali s využitím pracovních desek vytvořených paní profesorkou Novákovou. Žáci se snažili po celou dobu konání školní akce být spolehliví, komunikativní a učenliví. Večerní hry ve španělštině brali s humorem a pobavili i vyučující svojí nápaditostí. Za odměnu je v úterý čekal brzký budíček s odchodem na pláž na východ slunce.
Tento zájezd studenti absolvovali s touhou více se přiblížit studovanému jazyku jak z hlediska poznání reálií Španělska, tak zdokonalení se v jazyce. Vzájemná komunikace pedagogického dozoru, studentů i tamního personálu kempu byla bezchybná a zájezd se dle relací studentů opět líbil. Návrat do školních lavic, resp. pozdní nástup, byl tak o mnoho pestřejší, i když pondělní realita po 24hodinové jízdě autobusem byla krutá.
Doufáme, že tento pobyt jen posílí motivaci studentů k dalšímu studiu jazyka a budeme moci zájezd zopakovat již 7. ročníkem v září 2024.

Z pohledu účastníků zájezdu:
španělštináři ze 4. C: Moc se nám tu líbilo a užili jsme si to. I když jsme se snažili něco najít, nenašli jsme nic, co by nám tu vadilo. Procvičili jsme si i konverzaci.
španělštináři ze 2. A: Za naši třídu můžeme říct, že jsme si zájezd velmi užili a napřesrok se v plném počtu vrátíme zpět. Program byl naučný, bohatý a zábavný. Poznali jsme nové spolužáky a ze Španělska si odvážíme dobrou náladu, ale i spoustu nových znalostí a zážitků. Děkujeme paní učitelce za tuto příležitost a skvěle zorganizovaný zájezd. Máme Vás rádi a těšíme se na další zážitky s Vámi!
španělštináři ze 3. A: Tento studijně-pobytový zájezd se nám moc líbil. Naučili jsme se mnoho nových věcí ve španělštině a určitě tyto znalosti využijeme. Líbily se nám výlety, při kterých jsme si museli občas i sami poradit. Byl to pro nás super začátek školního roku a do lavic se nám moc nechce.
španělštináři ze 6.C: Nám se studijně-pobytový zájezd velmi líbil. Oceňujeme zajímavé výlety, čas na pláži, spolupráci s ostatními třídami, což vytvářelo skvělou atmosféru. Rádi pojedeme znovu.
španělštináři ze 7. C: Za naši třídu byl pobyt velice povedený a přínosný. Díky dobrému kolektivu, příjemné atmosféře a zajímavému programu jsme načerpali síly na nadcházející školní rok a ještě dlouho budeme na zájezd vzpomínat a rádi se ho příště zúčastníme.
španělštináři/maturanti z 4. A: I přesto, že se k nám nepřipojili ostatní španělštináři ze třídy 4. A, výlet jsme si velmi užily. Skamarádily jsme se jak mezi sebou, tak i s ostatními účastníky napříč ročníky. Poznáváním nového prostředí jsme se toho hodně naučily, bavily jsme se ve vodě i na souši. Jsme vděčné za tuto příležitost a děkujeme za hezké vzpomínky.
španělštináři/maturanti z 8. C: !Hola! Nosotros estudiamos espaňol seis aňos y este viaje ha sido muy útil e importante para nuestro último aňo escolar. Era una experiencia buena con amigos nuevos y nos da muchas informaciones nuevas e interesantes. Muchas gracias por todo. Lo disfrutamos mucho y creemos que un día volveremos...!Hasta pronto!

Kompletní fotogalerii ze zájezdu najdete zde: http://www.gyholi.cz/fotogalerie/2022-2023/gyholitour-2022.html

12.09.2022 / Mgr. Linda Nováková Schättingerová
zpětarchiv
 
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima