"Toužil jsem prospěti vědě a vlasti své."
Dr. Emil Holub


SP - ohlédnutí za minulým školním rokem

V minulém školním roce měl Studentský parlament opět plné ruce práce. Kromě neustálého zlepšování ve fungování a organizaci samotného parlamentu jsme se opět pro naše spolužáky snažili zajistit zajímavé akce a projekty.
Když půjdeme postupně, tak na podzim pod naší záštitou proběhl opět Halloween, díky němuž bylo možné v prostorách naší školy potkat všelijaká stvoření. Dále jsme opět zajistili znovuotevření e-shopu se školním oblečením a v plánu to máme i letos.
Po dlouhém a někdy i vyčerpávajícím jednání se nám společně se SRPŠ a vedením školy podařilo na chodby školy rozmístit 14 nových laviček.
V červnu proběhl No Backpack Day a také Sběr papíru, kdy se nám podařilo nasbírat 2530,8 kg a tím získat částku 3935 Kč. Nejlepším sběračem se stal Antonín Karaus z tehdejší 1. C s neuvěřitelnými 571,4 kg, za ním následoval Matěj Kopecký (4. C) – 212 kg a na třetím místě se umístil Vojtěch Hemelík (3. C) – 135 kg. Celou tabulku s výsledky si můžete zobrazit zde. Všem, kteří se rozhodli zapojit do sběru, znovu velmi děkujeme.
A už se blížíme ke konci školního roku a tím také k jednomu z našich největších každoročních projektů, kterým je Přednáškový den. Jeho organizaci řešíme v průběhu celého školního roku. Nejprve dáváme hlavy dohromady nad tím, koho bychom chtěli pozvat, poté naše potenciální hosty musíme oslovit, a ne vždy se zadaří, a tak musíme hledat dál. Když už máme jasné obsazení, tak musíme vymyslet také časový harmonogram a rozmístění jednotlivých přednášek. Musíme také zajistit a vyzkoušet techniku, pro naše hosty připravit občerstvení, a aby na nás vzpomínali v dobrém, tak jim vždy chceme dát něco na památku. Se zajištěním občerstvení a pozorností nám pomáhá SRPŠ a vedení školy, kterým za to děkujeme.
A koho jsme vlastně letos pozvali? Pro vyšší gymnázium byl asi největším trhákem Karel "Kovy" Kovář, který přijel s přednáškou Strach, smysl a motivace, kdy s námi hovořil o cestě z komfortní zóny, neustálém hledání i překonávání námi vymyšlených bariér či o tom, jak udělat další krok. Na závěr jsme měli možnost s ním diskutovat. Dalším přednášejícím byl doc. Ing. Jan Černohorský, Ph.D., který nás vzal do tajů ekonomiky a především investic. Díky panu PhDr. Janu Hubertovi jsme měli možnost nahlédnout do práce policejního psychologa a pan učitel Kotyk nás provedl Arménií.
Žáky nižšího gymnázia čekalo téma ekologie a seznámení s ochranou přírody prostřednictvím pana Davida Čípa z MO JARO a v druhé části je navštívil bývalý český profesionální cyklista Jan Hruška a hovořil s nimi o své sportovní kariéře a o bezpečnosti jízdy na kole.
Všem našim hostům děkujeme za účast a jejich čas, který nám bez nároku na honorář věnovali.
Podařilo se nám zajistit spoustu známých jmen, a tak jsme si stanovili laťku hodně vysoko, ale doufáme, že i v tomto školním roce se nám podaří pozvat zajímavé hosty, kteří nás seznámí s novými tématy.
Fotografie z přednáškového dne naleznete zde.
Odměnou za tvrdou práci je pro naše aktivní parlamenťáky na konci školního roku společný výlet dle vlastního výběru. Letos jsme opět vyrazili do Hradce Králové. Tentokrát ale naším cílem bylo koupaliště Flošna, kde jsme se vyřádili na volejbalovém hřišti, při karetní partičce a samozřejmě v bazénu. A naši výpravu jsme po dobrém obědě zakončili bowlingem. Více se o našem zážitku můžete dočíst zde.
Úplně posledním počinem našeho parlamentu v minulém roce byla realizace Školních ročenek. Nápad vzešel od dnes již našich absolventek z 8. C a celou realizaci si pak na starost vzala Veronika Knížková. Ti z vás, kteří si ročenku objednali, ji již mají u sebe a nutno dodat, že se jedná o velmi povedené dílo. Pro ty z vás, kteří objednání zmeškali nebo ročenku teď u někoho viděli a zatoužili po ní, máme dobrou zprávu, protože v průběhu roku plánujeme její dotisk, takže sledujte info na webu školy, zprávy ve ŠkoleOnline, své e-maily a také nás sledujte na našem instagramu @gyholi_ig.
A co plánuje parlament v letošním roce? Samozřejmě se pokusíme zorganizovat všechny naše již tradiční akce a třeba přibude i něco nového. To vždy záleží na našich parlamenťácích, na jejich komunikaci s vlastní třídou a také s vedením školy či SRPŠ. Jednu novinku ale přece jenom už máme. Rozhodli jsme se parlament ještě více otevřít, a tak ve svých řadách rádi přivítáme jakéhokoliv našeho žáka, který je aktivní a má zájem se s námi podílet na našich projektech. Proto neváhej a v pondělí 11. 9. v 13:45 se dostav do JU3, rádi tě přivítáme v našich řadách!

 

10.09.2023 / Studentský parlament
zpětarchiv
 
© 2015 | Gymnázium Dr. Emila Holuba
tvorba webových stránek: logo-mima